
高考英语阅读理解及答案解析
阅读理解能力属于语言的领会技能。包括对书面语言的识别、理解、推理、判断和快速记忆等几个方面。下面是我给大家收集的高考英语的阅读理解真题以及答案解析,欢迎大家参考练习!
第一篇:
Think about the different ways that people use the wind.You can use it to fly a kite or to sail a boat.Wind is one of our cleanest and richest power sources (来源), as well as one of the oldest.Evidence shows that windmills (风车) began to be used in ancient Iran back in the seventh century BC.They were first introduced to Europe during the 1100s, when armies returned from the Middle East with knowledge of using wind power.
For many centuries, people used windmills to grind (磨碎) wheat into flour or pump water from deep underground.When electricity was discovered in the late 1800s, people living in remote areas began to use them to produce electricity.This allowed them to have electric lights and radio.However, by the 1940s when electricity was available to people in almost all areas of the United States, windmills were rarely used.
During the 1970s, people started becoming concerned about the pollution that is created when coal and gas are burned to produce electricity.People also realized that the supply of coal and gas would not last forever.Then, wind was rediscovered, though it means higher costs.Today, there is a global movement to supply more and more of our electricity through the use of wind.
1.From the text we know that windmills ________.
A.were invented by European armies
B.have a history of more than 2,800 years
C.used to supply power to radio in remote areas
D.have rarely been used since electricity was discovered
2.What was a new use for wind power in the late 19th century?
A.Sailing a boat.
B.Producing electricity.
C.Grinding wheat into flour.
D.Pumping water from underground.
3.One of the reasons wind was rediscovered in the 1970s is that ________.
A.wind power is cleaner
B.it is one of the oldest power sources
C.it was cheaper to create energy from wind
D.the supply of coal and gas failed to meet needs
4.What would the author probably discuss in the paragraph that follows?
A.The advantages of wind power.
B.The design of wind power plants.
C.The worldwide movement to save energy.
D.The global trend towards producing power from wind.
第二篇:
Winners Club
You choose to be a winner!
The Winners Club is a bank account specially designed for teenagers. It has heen made to help you better manage your money. The Winners Club is a transaction account (交易账户) where you receive a key-card so you can get to your money 24/7-that's 24 hours a day, 7 days a week!
It's a club with impressive features for teenagers:
●No account keeping fees!
You're no millionaire so we don't expect you to pay large fees. In fact, there are no account keeping or transaction fees!
●Excellent interest rates!
You want your money to grow. The Winners Club has a good rate of interest which gets even better if you make at least two deposits (储蓄) without taking them out in a month.
●Convenient
Teenagers are busy—we get that. You may never need to come to a bank at all. With the Winners Club you can choose to use handy tellers and to bank from home using the phone and the Internet ...You can have money directly deposited into your Winners Club account. This could be your pocket money or your pay from your part-time job!
●Mega magazine included
Along with your regular report, you will receive a FREE magazine full of good ideas to make even more of your money. There are also fantastic offers and competitions only for Winners Club members.
The Winners Club is a great choice for teenagers. And it is so easy to join. Simply fill in an application form. You will have to get permission from your parent or guardian (so we can organize that cool key-card) but it is easy. We can't wait to hear from you. It's the best way to choose to be a winner!
1.The Winners Club is a bank account intended for________.
A.parents
B.teenagers
C.winners
D.adults
2.Which of the following is TRUE about the Winners Club?
A.Special gifts are ready for parents.
B.The bank opens only on work days.
C.Services are convenient for its members.
D.Fees are necessary for the account keeping.
3.The Winners Club provides magazines which________.
A.encourage spending
B.are free to all teenagers
C.are full of adventure stories
D.help to make more of your money
4.If you want to be a member of the Club, you must________.
A.be an Internet user
B.be permitted by your parent
C.have a big sum of money
D.be in your twenties
5.What is the purpose of this text?
A.To set up a club.
B.To provide part-time jobs.
C.To organize key-cards.
D.To introduce a new banking service.
>>>>>>答案与解析<<<<<<
第一篇:
1.C细节理解题。根据第二段的“When electricity was discovered in the late 1800s, people living in remote areas began to use them to produce electricity. This allowed them to have electric lights and radio.”可推出,C项符合题意。
2.B细节理解题。根据第二段的“When electricity was discovered in the late 1800s, people living in remote areas began to use them to produce electricity.”可知,B项符合题目要求。
3.A细节理解题。根据第三段的“people started becoming concerned about the pollution that is created when coal and gas are burned to produce electricity”可知,A项符合题意。
4.D推理判断题。第三段最后已提出现在全球已越来越多地使用风力发电,所以下一段应该要进一步推广使用风力发电,这是一种总体的能源发展趋势。故D项正确。
第二篇:
1.B细节理解题。根据文章第一段第一句“The Winners Club is a bank account specially designed for teenagers.”可知,“the Winners Club”是专门为青少年而开设的,所以答案为B项。
2.C细节理解题。第三部分主要介绍这项服务的方便之处,所以对于办理该业务的.青少年来说是非常便利和快捷的,答案为C项;A项未提到;根据文章前面的介绍可知,银行应该是全天24小时,每周7天营业,而非只是在工作日,所以B项排除;文章第一部分提到不收取账户管理费,所以D项错误。
3.D细节理解题。根据特色最后一点“Along with your regular report, you will receive a FREE magazine full of good ideas to make even more of your money.”可知,办理该业务的青少年除了可以收到定期报告外,还可以免费得到一份杂志,里面有很多好的建议或办法可以帮助他们赚取更多的钱,所以答案为D项;A项和C项未提到;B项错在这份杂志并不是对所有的青少年都是免费的,所以排除。
4.B细节理解题。根据最后一段“You will have to get permission from your parent...”可知,办理此项银行业务要得到父母的同意或许可,所以B项正确;该服务介绍第三点中提到办理业务有多种形式,其中包括使用网络,但不是必须的,所以A项错误;由第一点中“You're no millionaire so we don't expect you to pay large fees.”可知,办理此项银行业务的不一定都是有钱人,所以C项排除;D项要求办理业务者年龄在二十几岁,文中并未提到。
5.D推理判断题。通读全文可知,文章主要是介绍一项新的银行服务项目,所以答案D项正确。
高考英语阅读理解训练题
英语学习的基本目的是继续打好语言基本功,进一步扩大知识面,培养英语综合技能,充实文化知识,提高交际能力上。下面是我整理的高考英语阅读理解,希望能帮到大家!
阅读理解【1】
Five Ways to Work Smarter, Not Harder
No matter how hard we work, it seems that there is never enough time to get all the important tasks done. Rather than working longer, consider working smarter, not harder. Here are some ways to work smarter:
Make a careful plan. Just like every organization needs a business plan, an efficient worker needs a work plan. 36 Schedule your tasks throughout the days, weeks, and months, but do it ahead of time.
Set your goals. As a part of your work plan, you should set clear and measurable goals. Goals should state which tasks are to be completed and when they get completed. Rather than setting firm deadlines, which can lead to pressure and stress, allow a period of time to reach goals. 37
38 Develop a consistent daily work schedule and stick to it! If a typical workday consists of some writing tasks(emails, reports), one-on-one meetings, and processing data, set aside specific time each day to accomplish each kind of tasks.
Delegate(分派工作)effectively. 39 The person who tries to do everything himself or herself not only is overloaded and overstressed, but is bad for their colleagues, by not allowing them to be challenged and grow by taking on important duties.
Don’t make work harder than it actually is. Much of the pressure is produced by ourselves. __40 We feel like we should do more. Remember that tasks should be completed step by step. Focus on each step rather than on the entire project, which can help us cut down on feelings that we are overwhelmed.
A. Stick to your plan.
B. We set unrealistic goals or standards for ourselves.
C. Also, take time to reward yourself for achieving a goal.
D. Organize your workday.
E. We cannot expect to complete the tasks quickly.
F. Learn which tasks can be delegated and which need personal attention.
G. It is a well-thought-out plan to help guide and direct work activities.
【答案】GCDFB
【解析】36.本段主要是强调计划的重要性,前句提到工作需要计划,那么下句就是关于什么样的计划有用,It is a well-thought-out plan to help guide and direct work activities.符合上文。故选G。
37.本段主要是关于设定目标,下文应该是:实现一个目标的'时候,花些时间奖励自己。故选C。
38.根据下文“Develop a consistent daily work schedule and stick to it!”可知,要组织好你的工作日。故选D。
39.根据本段中小标题Delegate(分派工作)effectively.可知,要知道哪些任务可以分派,哪些需要个别关注。故选F。
40.本段主要是关于不要对自己要求过高,工作过于努力,要符合实际。这里应该是:我们为自己设定了不合实际的目标或标准。故选B。
【点评】本文介绍了五个可以让你更加聪明地工作的方法。
阅读理解【2】
For centuries Stonehenge has mystified and enraptured archaeologists and visitors. So maybe it is not surprising that another monumental wonder from prehistory has been overlooked for so long – even though it is just a mile away.
Experts have discovered an ‘extraordinary’ line of giant stones that dates back more than 4,500 years. The area around Stonehenge is littered with prehistoric sights but the 90 or more stones, lying 3ft underground, have only just been discovered by sophisticated radar equipment towed by radar equipment.
The buried monoliths are each up to 15ft tall. Instead of being arranged in a circle as they are at Stonehenge, it is thought they once formed a long standing line.
‘We are looking at one of the largest stone monuments in Europe and it has been under our noses for something like 4,000 years,’ said Professor Vince Gaffney, from the University of Bradford, one of the archaeologists leading the research. ‘It’s truly remarkable. We don’t think there’s anything quite like this anywhere else in the world. This is completely new and the scale is extraordinary.”
Prof. Gaffney believes the stones may have been planted by the same people who built Stonehenge, but he doubts whether there is a direct link between the two monuments.
These stones were placed along a steep slope, cut into a natural dry valley to form a C-shaped feature.
Precisely why the stones were put there remains a mystery. The archaeologists believe that at some stage the stones were pushed over. This was not done to damage the monument but rather to preserve whatever it was about the stones that seemed so important. “There was a transformation in the landscape that we do not understand,” Prof. Gaffney said. “The stones had significance. These were special places. Societies were organized, as with the great cathedrals, to create these things.”
33. What have experts found according to Paragraph 2?
A. An observation post. B. Underground stones.
C. An ancient cemetery. D. A sacrificial site.
34. What can we know about Stonehenge from the passage?
A. A post history wonder confused archaeologists centuries.
B. The mystery of Stonehenge has been solved.
C. The stones might have some connections with the Stonehenge.
D. It is the largest stone monument all over the world.
35. Which sentence is TRUE according to the passage?
A. Such stone monument is common all around the world.
B. The stones might serve for a certain purpose.
C. The stones were ed into a plain.
D. The stones pushed over were to reduce the height of the monument.
【答案】BCB
【解析】33.细节理解题。根据文章第二段的句子“The area around Stonehenge is littered with prehistoric sights but the 90 or more stones, lying 3ft underground,”可知,专家发现了一些地下的石头。故选B。
34.细节理解题。根据文章第五段的句子“Prof. Gaffney believes the stones may have been planted by the same people who built Stonehenge, but he doubts whether there is a direct link between the two monuments.”可知,这些石头有可能和巨石阵有某些联系。故选C。
35.推理判断题。根据文章最后一段的句子“The stones had significance. These were special places. Societies were organized, as with the great cathedrals, to create these things.”可知,这些石头可能起着某种作用。故选B。
【点评】文章介绍离著名的巨石阵不远处专家发现一群地下的石头,它们的形状和规模让专家很惊讶,专家正在对它们的作用做研究。
阅读理解【3】
Marvin Minsky is often called the Father of Artificial Intelligence. His work helped inspire the creation of the personal computer and the Internet.
Artificial Intelligence
Before Minsky, computers were more like calculators, performing math operations at speeds much faster than humans. Minsky was the first to say that computers can one day be as intelligent as human beings. He was so convinced about this, that in 1959, he and his friend John McCarthy invented the term “Artificial Intelligence” at Massachusetts Institute of Technology.
Minsky wrote a book called Perceptrons, describing a particular type of “artificial neural(神经的) network”. Neural networks have made a comeback in a new field of Computer Science called Deep Learning. Deep Learning is used to recognize things and people in pictures , language translation( try Google Translate sometimes), and so on.
Robotics, Microscopes and Virtual Reality
How many of you have done Robotics at school and loved it? You have Minsky to thank again, for his work on Robotics. One of his biggest inventions was the confocal scanning microscope, an instrument that is still widely used today in medical and scientific research.
Minsky was really futuristic. He created one of the first head-mounted graphics displays(头戴式图形显示), which gave rise to the exciting area of Virtual Reality.
Minsky’s major prediction that computers will one day become as intelligent as humans is now called the Theory of Singularity.
29. Which of the following statements is TRUE?
A. Minsky himself invented the term “Artificial Intelligence” in MIT.
B. Minsky transformed computer into a machine more intelligent than human beings.
C. Apart from Information Technology, Minsky’s invention is also used in medical field.
D. Minsky invented a headset, with which players can play games in a 3-D environment.
30. Which is NOT the function of Deep Learning?
B. Spot items in Google Photos.
C. Summarize main idea of a passage. D. Translate English into French.
31. Which is NOT one of Minsky’s characteristics according to the passage?
A. Farsighted. B. Creative. C. Pioneering. D. Considerate.
32. In which section of a newspaper can you read this passage?
A. Technology. B. Travel. C. Environment. D. Life.
【答案】CCDA
【解析】29.细节理解题。根据文章第四段的句子“One of his biggest inventions was the confocal scanning microscope, an instrument that is still widely used today in medical and scientific research.”可知,除了信息科技,Minsky的发明也用在医学领域。故选C。
30.细节理解题。根据文章第三段的句子“Deep Learning is used to recognize things and people in pictures , language translation( try Google Translate sometimes), and so on.”可知,Deep Learning包括ABD,不包括总结文章的大意。故选C。
31.细节理解题。根据文章第一段的句子“His work helped inspire the creation of the personal computer and the Internet.”可知,Minsky是有创造力的;根据第二段的“Minsky was the first to say that computers can one day be as intelligent as human beings.”可知,Minsky是有远见的和开创性的。文章没有提到Minsky是考虑周到的。故选D。
32.推理判断题。文章介绍被称为人工智能之父的Marvin Minsky在信息科技方面做出的贡献。所以是出自报纸的科技版面,故选A。
【点评】文章介绍被称为人工智能之父的Marvin Minsky在信息科技方面做出的贡献。