
先读题目,带着题目去读文章.把文章中与题目相关的句子划出来,锁定正确答案.再通读几遍,做推敲题.
1966年,由于对国内阶级斗争形势作出了极端的估计,他发动了“文化大革命”运动,这个运动因受林彪、江青两个反革命集团操纵而变得特别狂暴,大大超出了他的预计和他的控制,以至延续十年之久,使中国许多方面受到严重的破坏和损失。在“文化大革命”中,毛泽东也制止和纠正过一些具体错误。他领导了粉碎林彪反革命集团的斗争,不让江青、张春桥等夺取最高领导权的野心得逞。 在对外政策方面,他提出“三个世界”划分的战略和中国永远不称霸的重要思想,并且开始打开对外工作的新局面,为中国进行现代化建设创造了有利的国际条件。1976年9月9日,在北京逝世。
很多年前在美国,人们为了控制科罗拉多河的河水修建了一座大坝。修建这座大坝是为了保护河流周围的土地和房屋。这座大坝位于Black Canyon。人们可以从河的这边沿着大坝顶上的路开车开到河对岸。这座水坝非常大,水坝里面甚至还安有电梯。从路面一直到水坝底部,电梯要下44层。 修建这所大坝所耗费的水泥足以修建一条从纽约到三藩市的高速公路。数以千计的人化了五年来修建这座水坝。在1936年水坝完工的时候,这座大坝被命名为Boulder水坝。后来为了纪念美国的一位总统,它又被重新命名为Hoover水坝。 坐落在Arizona和Nevada两州之间的Hoover水坝,是世界上最高的水坝。
A day after parents staged an impromptu rally in Mianzhu on Saturday, the Communist Party’s top local official, Jiang Guohua, came to plead with the protesters to not carry out their plan to march to Chengdu, the provincial capital, where they sought to prevail on higher-level authorities. Mr. Jiang, on his knees, failed to deter the parents, who shouted in his face and continued their march. Scientists in China and the U.S. have published new reports examining the possibility that a giant dam may have helped to trigger last May's massive earthquake in China's Sichuan province, renewing controversy over the devastation and other dam-building projects across China's earthquake-prone western regions. Evidence remains unclear on what effect the added pressure of water collected behind one dam would have on an earthquake of that size. The Zipingpu Dam is 5.5 kilometers away from the epicenter of the Sichuan quake, a 7.9 magnitude temblor. It killed about 80,000 people. The dam was built 500 meters from the earthquake's fault line. A research paper by a group of Chinese scientists concluded that the weight of collected water clearly affected seismic activity. 'It is worthwhile to further study if the effect played a role' in triggering the quake, according to an abstract of the paper published in the December issue of the Chinese Journal of Geology and Seismology. Separately, Christian Klose, a researcher at Columbia University, put the extra weight of water in the area at about 320 million tons, without mentioning the dam by name. He said it 'amplified the strain on the earth's crust' in a way that would alter the stresses below. In China, debate could have an impact on plans to build even more dams. A group of 62 Chinese environmentalists and scientists has already appealed for a moratorium on dam construction in the region pending further study of the risks. The government -- and some Chinese scientists -- has said there is no connection between the dam and the quake. Scientists discovered 10 years after the Hoover Dam was built in 1935 that its reservoir was increasing seismic activity. Since then, it has been well established that other human endeavors can set off powerful tremors beneath the earth's surface. These include coal mining, quarrying, oil drilling, and the injection of wastewater into the ground. Along China's Three Gorges Dam, officials acknowledge that seismic activity has increased slightly since the 400-mile reservoir began filling eight years ago. Proving that such projects cause large earthquakes is another matter. 'What was the rate of seismic activity in the area before the dam was built, and did that rate increase after the dam began to fill with water?' says Ross Stein, a geophysicist at the United States Geological Survey and member of a team that published a 'stress analysis' of the Sichuan quake. 'In the absence of that,' he adds, 'it's a very hard case to make.' 回答者: ls0410520 - 秀才 二级 3-22 15:35The earthquake caused Sichuan very many disaster areas to turn piece of ruins, however some matters which occurred in the disaster area also feel the day to move.The People's Liberation Army has discovered a young boy in the search and rescue process, therefore they do one's best rescue the young boy, passes through diligently, the young boy is finally rescued.The young boy is rescued after an accidental action to shock very many human of - - he to recommend the small hand to salute to the People's Liberation Army, indicates thanks .The earthquake caused Sichuan very many disaster areas to turn piece of ruins, however some matters which occurred in the disaster area also feel the day to move.The People's Liberation Army has discovered a young boy in the search and rescue process, therefore they do one's best rescue the young boy, passes through diligently, the young boy is finally rescued.The young boy is rescued after an accidental action to shock very many human of - - he to recommend the small hand to salute to the People's Liberation Army, indicates thanks !
一个教导主任救了一个班的学生,可惜自己死了. 面对即将倒塌的危楼,一个解放军跪着说道:"让我再进去救一个吧." 一位母亲在楼房倒塌时用身体挡住了石块,救了还在襁褓中的婴儿,死前还完成了最后一次哺乳. 抢救人员发现她的时候,她已经死了,是被垮塌下来的房子压死的,透过那一堆废墟的的间隙可以看到她死亡的姿势,双膝跪着,整个上身向前匍匐着,双手扶着地支撑着身体,有些象古人行跪拜礼,只是身体被压的变形了,看上去有些诡异。救援人员从废墟的空隙伸手进去确认了她已经死亡,又在冲着废墟喊了几声,用撬棍在在砖头上敲了几下,里面没有任何回应。 当人群走到下一个建筑物的时候,救援队长忽然往回跑,边跑变喊“快过来”。他又来到她的尸体前,费力的把手伸进女人的身子底下摸索,他摸了几下高声的喊“有人,有个孩子 ,还活着”。 经过一番努力,人们小心的把挡着她的废墟清理开,在她的身体下面躺着她的孩子,包在一个红色带黄花的小被子里,大概有3、4个月大,因为母亲身体庇护着,他毫发未伤,抱出来的时候,他还安静的睡着,他熟睡的脸让所有在场的人感到很温暖。 随行的医生过来解开被子准备做些检查,发现有一部手机塞在被子里,医生下意识的看了下手机屏幕,发现屏幕上是一条已经写好的短信“亲爱的宝贝,如果你能活着,一定要记住我爱你”,看惯了生离死别的医生却在这一刻落泪了,手机传递着,每个看到短信的人都落泪了。 女孩废墟里读书 坚强让老师哭泣 “清清,那个美丽好学的女孩,你们看见没有?”在救助现场,蓥华镇中学初一一班班主任陈全红一直关心着一个名叫邓清清的女孩子:在她心中,这个贫困家庭里的小女孩,人穷志不穷,常在回家路上打着手电筒看书。 在乱石堆中,每看到一具学生的尸体被挖抬出来,陈全红就会默默流泪,“他们一天前还是活蹦乱跳的,咋一下子就变成了这样呢?” 终于,邓清清被武警水电三中队的抢险官兵救了出来。让陈老师与官兵们感动的是,这个女孩被救出时,还在废墟里面打着手电筒看书。她说:“下面一片漆黑,我怕。我又冷又饿,只能靠看书缓解心中的害怕!”她的诚实如同她的坚强一样,让听者无不动容。陈全红一下子哭了,抱着清清连说:“好孩子,只要你能活着出来,就比什么都好。” 与邓清清一样,另一名被压在废墟里名叫罗瑶的女孩子在手脚受伤的情况下,一遍遍地哼着乐曲,靠着顽强的“钢琴梦想”激励自己不要入睡,结果她赢了死神。
A day after parents staged an impromptu rally in Mianzhu on Saturday, the Communist Party’s top local official, Jiang Guohua, came to plead with the protesters to not carry out their plan to march to Chengdu, the provincial capital, where they sought to prevail on higher-level authorities. Mr. Jiang, on his knees, failed to deter the parents, who shouted in his face and continued their march. Scientists in China and the U.S. have published new reports examining the possibility that a giant dam may have helped to trigger last May's massive earthquake in China's Sichuan province, renewing controversy over the devastation and other dam-building projects across China's earthquake-prone western regions. Evidence remains unclear on what effect the added pressure of water collected behind one dam would have on an earthquake of that size. The Zipingpu Dam is 5.5 kilometers away from the epicenter of the Sichuan quake, a 7.9 magnitude temblor. It killed about 80,000 people. The dam was built 500 meters from the earthquake's fault line. A research paper by a group of Chinese scientists concluded that the weight of collected water clearly affected seismic activity. 'It is worthwhile to further study if the effect played a role' in triggering the quake, according to an abstract of the paper published in the December issue of the Chinese Journal of Geology and Seismology. Separately, Christian Klose, a researcher at Columbia University, put the extra weight of water in the area at about 320 million tons, without mentioning the dam by name. He said it 'amplified the strain on the earth's crust' in a way that would alter the stresses below. In China, debate could have an impact on plans to build even more dams. A group of 62 Chinese environmentalists and scientists has already appealed for a moratorium on dam construction in the region pending further study of the risks. The government -- and some Chinese scientists -- has said there is no connection between the dam and the quake. Scientists discovered 10 years after the Hoover Dam was built in 1935 that its reservoir was increasing seismic activity. Since then, it has been well established that other human endeavors can set off powerful tremors beneath the earth's surface. These include coal mining, quarrying, oil drilling, and the injection of wastewater into the ground. Along China's Three Gorges Dam, officials acknowledge that seismic activity has increased slightly since the 400-mile reservoir began filling eight years ago. Proving that such projects cause large earthquakes is another matter. 'What was the rate of seismic activity in the area before the dam was built, and did that rate increase after the dam began to fill with water?' says Ross Stein, a geophysicist at the United States Geological Survey and member of a team that published a 'stress analysis' of the Sichuan quake. 'In the absence of that,' he adds, 'it's a very hard case to make.'
高中英语阅读理解全攻略一、推断题� 1.解推断题应注意:� (1)不能以自己的观点代替作者的观点;� (2)推理的根据来自于上下文。� 2.推断题的常见形式:� (1) It can be inferred from the text that ______.� (2) From the text we know that ______.� (3) The story implies that ______.� (4) The paragraph following the passage will most probably be ______.� (5) The writer�s attitude toward…is ______.� 3.解推断题的方法:� 解推断题最主要的方法是根据词义关系推断具体细节。� Example 1 One day a man walkedsintosa pet shop and said to the shop assistant,“I need two small mice and about five dozen roaches and two spiders.”� “What do you need these things for?”the shop assistant was very surprised.� “Well,”replied the man,“I’m moving out of my apartment and the landlord insists that I should leave the house in exactly the same condition as I found it.”� Q: The passage suggests that when the writer movedsintosthe house, it was ______. A. very clean� B. just cleaned by the landlord� C. tidy and comfortable� D. dirty and full of insects� 解析:要恢复原样须买些老鼠和蟑螂等昆虫,因此推出答案为D。� Example 2 Some people are never right. They never have good luck. They usually do the wrong thing and say the wrong thing. And even if what they say or do is OK, they as a rule say it or do it at the wrong time. So these people always have problems. They often break dishes. They sometimes miss buses and airplanes.� Mr Neff is different. He is always right. He is never wrong. He usually has good luck. He seldom has problems. He never breaks dishes. He never misses buses or airplanes. Even if he does miss them, it is always the fault of the buses or air planes. Mr Neff knows al-most everything. He doesn’t ask questions;he answers q uestions. He never says,“I don’t know.”� Q: Which of the following best describes the writer’s attitude towards Mr Neff?�A. He finds Mr Neff hard to understand� B. He thinks Mr Neff wonderful� C. He feels pity for Mr Neff� D. He does not like Mr Neff� 解析:本文中使用never,还写到Even if he does miss them, it is always the fault of the buses or the airplanes.故暗示他对Mr Neff的讨厌之情。答案为D。� 二、事实题� 在阅读理解题中,又有相当一部分属于事实或细节题,下面仅就这类题的正确解法作简要说明。� 1.直接事实题� 在解答这类问题时要求学生抓住题干文字信息,采用针对性方法进行阅读,因为这类题的答案在文章中可以直接找到。� A giant dam was built many years ago to control the Colorado River in the U.S. T his dam was built to protect the land and houses around the river.� This huge dam is in the Black Canyon. It is possible to drive a car from one sid e of the river to the other on a road, which is on the top of the dam. This dam is so big that there is an elevator inside. The elevator goes down forty-four stories from the road to the bottom. There is enough concrete in this dam to build a highway from New York to San Francisco. Thousands of people worked on this d am for five years.� This huge dam was called Boulder Dam when it was finished in 1936. Later it was renamed Hoover Dam in honor of a president of the United States. Hoover Dam, one of the highest dams in the world, is situated between the states of Arizona and Nevada.� Q: Hoover Dam lies ______.� A. between Arizona and Nevada� B. in the Black Canyon� C. between New York and San Francisco� D. both A and B� 解析:由第二段的第一句话和最后一段的最后一句话可得出正确答案。� 2.间接事实题� 解此类题需要结合上下文提供的语境和信息进行简单的概括和判断。� Invited by Mr. Ye Huixian, host of the well�received TV programme“Stars Tonig ht”, Miss Luo Lin, Miss Asia of 1991, appeared as the guest hostess on the Shan ghai TV screen last Sunday.� Born in Shanghai and taken to Hong Kong when she was only six years old, Luo Lin has never dreamed of being Miss Asia. Her childhood dream was to be an air�hostess. Before she took part in the competition, she had been an airhostess in Cat hay Airline for seven years. However, it still took her three months to learn the art of walking on the stage, dancing, singing, making-up and other proper manners, designed by the Asia TV Station.� “It’s really a hard job for me. I won’t enter for such competition any more. Anyhow, I am quite lucky. I am also glad to have had more chance to work for the social welfare since I won the title. This time, in Shanghai, I'd love to make a deep impression on my TV audience," said Luo Lin with a sweet smile.� Q: Which of the following is NOT true?� A. Luo Lin is a native of Shanghai.� B. Luo Lin moved to Hongkong with her parents.� C. Luo Lin won the title of Miss Asia in 1991.� D. Asia TV Station helped Luo Lin to become Miss Asia.� 解析: A、C和D都可在原文找到答案,而B项原文列的是: taken to Hong Kong可判断不是moved to Hong Kong with her parents,因此选B。� 3.词义理解题� 做此类题时,学生应尽可能地利用生词所在的上下文来猜测词义,即利用我们所熟悉的词或短语和上下文中的已知部分进行逻辑上的推理,有时还需依靠常识和经验。� Another source of knowledge is the vast store of traditional practices handed do wn from father to son, or mother to daughter, of old country customs, of folklor e. All this is very difficult for a college student to examine, for much knowled ge and personal experience is needed here to separate good plants from wild gras s. The college student should learn to realize and remember how much of real val ue science has found in this wide, confused wilderness and how often scientific discoveries of what had existed in this area long age.� Q: In the last paragraph the phrase“this wide, confused wilderness”refers to ______.� A. personal experience� B. wild weeds among good plants� C. the information from the parents� D. the vast store of traditional practices� 解析: D。划线部分指的就是上文的another source of knowledge,即: the vast store of traditional practices。
May 12th is an ordinary day in 2008,itis in this day that shocking earthquake happened in Sichuan province,China.The earthquake destroyed nearly everything in Wenchan county Sichuan province. It was terrible.We can't describle the scene what we saw with any words.thousands of people were injured even died. And thousands of children became such unlucky ones who lost fathers or mothers , they longed to have families to continue their lives .I am sympathetic to their fate ! But I believed that we can fight against the fate and change it .For example ,there many people keeping living without food or water for about 100 hours during the earthquake! What an unbelievable thing it is !their great spirits showed the powerful life vitality of humans!However,they must keep fighting against the death .Many schools were destroyed and there were many students and teachers who left us forever.Sadness,hoplessness and different kinds of danger spreaded out here and there ! But ,fortunately ,love is around us :the Communist party helps us ,the army helps us ,the people all over the world help us .They offer us with money ,goods ,love and so on !For example ,li lian ji, a warm-hearted man ,offered us with 20 million yuan ! With the help of the such a large love ,we will over come the damage of the earthquake and face our beautiful future !